Заслужават ли шефове на болници „космически“ заплати до 35.000 лв на месец?

Originally posted on август 6, 2021 @ 8:44 am

Дунав Мост

На върха на класацията по приходи са шефовете на две русенски и една софийска болница

На фона на всеобщата бедност и мизерия сред българите, на фона на трагичното състояние на родното здравеопазване в медиите изтекоха шокиращи данни за баснословни заплати на болнични шефове. Диапазонът на заплащане е различен, но при всички случаи е ненормално висок за страната спрямо доходите на обикновения човек. Автор: Жанета СТОИЛОВА

От 6-7000 месечно до 30-35 000 стигат те. И това не са директори на софийски или пловдивски болници само. Търговище, Дупница, Плевен, Слънчев бряг, Бургас, Исперих, Свиленград, Шумен, Варна – почти навсякъде. Сякаш в болничните заведения всичко е изрядно и шефовете им са си заслужили парите. Де да беше така. Трагично обзавеждане, част от него още от соца, олющени мазилки, тоалетни и бани в отблъскващо състояние. Лекьосани и често пъти скъсани чаршафи, вмирисани възглавници. Липса на медицински сестри, санитарки, тези, които ги има, са предимно в пенсионна възраст, вечно намръщени и всяващи страх у пациентите. Недостигащи и изнемогващи лекари, изнервени от претоварване. Лоши битови условия и за самите медицински работници. Често пъти лекарите работят с медицинска апаратура, която е преминала всякакви стандарти, но друга няма.И ако болничните директори оценяват труда си по този начин, защо заплащането на подчинените им медици, сестри и санитари не отговаря на полаганите от тях свръхусилия?

А какво да се каже за болничната храна. Доставяна от външни фирми, тя е в плачевно състояние, безвкусна, с изключително ниски хранителни и вкусови качества, отблъскваща дори визуално. Забелязали ли сте, че покрай всяка болница има верига от малки заведения за бързо хранене, които процъфтяват буквално.

Най-странното е, че много пъти в самите болнични сгради има съвсем прилични места, в които се продава качествена, топла и прясно приготвена храна. Ако не ти харесва болничната, купувай си и се храни.Над 1 милион лева стига годишната заплата на болничен шеф у нас. Над 15 управители на болници получават над 200 000 лева годишно само от заплата, след удържане на данъци и осигуровки. Това показва справка сред имуществените декларации на шефовете на болнични заведения, подадени към КПКОНПИ. Данните са актуални за календарната 2019 г. и са за болници, които или са изцяло държавни/общински, или са частни, но работят с обществени средства от Здравната каса.

Прави впечатление, че доходите от заплата на шефовете на ключовите болници в страната бледнеят пред тези на далеч по-малки лечебни заведения.

На върха на класацията по приходи са шефовете на две русенски и една софийска болница

Това са ръководителите на русенската кардиологична болница „Медика Кор“, на столичната болница „Света София“ на д-р Мазнейкова и УМБАЛ „Медика“ (Русе).

Изпълнителният директор на „Медика Кор“ Кирил Панайотов е декларирал 1 170 996 лв. приходи от заплата за 2019. Това прави 97 583 месечно. Фрапантен факт е, че той не е декларирал никакви коли и имоти освен Трабант, купен през 2019 г., за 50 лева.

-Дунав Мост

НЕ БЪДИ БЕЗРАЗЛИЧЕН- СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ!

Какво мислиш?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *