Мистериозен сигнал идва от Млечния път, учените още не са го разгадали

След като засичат шест радиосигнала от мистериозния източник за девет месеца астрономите се опитват да намерят обекта в спектъра на видимата светлина. Но не откриват нищо дори с по-чувствителния радиотелескоп MeerKAT в Южна АфрикаСнимка: sydney.edu.au

Странни радиосигнали идват от центъра на нашата галактика, Млечния път и учените не могат да разберат какъв е източникът

Китайски студент в Университета на Сидни е първият, който засича радиовълните. Той прави това по време на специализация в центъра за наблюдение на космоса в Западна Австралия, използвайки радиотелескопа ASKAP, информира VESTI

След това откритието му е потвърдено и от други астрономи. Никой обаче не може да разбере какъв е източникът на сигнала.

Радиовълните отговарят на модела на променлив радиоизточник и биха могли да идват от нов клас звездни обекти.

„Най-странното свойство на този нов сигнал е, че той има много висока поляризация. Това означава, че светлината му се колебае само в една посока, но тази посока се променя с времето”, посочва откривателят Зитенг Уанг, докторант в Факултета по физика към Университета на Сидни. „Яркостта на обекта също варира драстично, с коефициент 100 и сигналът се включва и изключва очевидно на случаен принцип. Никога не сме виждали нещо подобно”.

„Първоначално си помислихме, че това може да бъде пулсар – въртяща се много бързо мъртва звезда с голяма плътност или пък вид звезда, която излъчва огромни изригвания. Но сигналите от този нов източник не съвпадат с това, което очакваме от тези видове небесни обекти”, пояснява Уанг.

След като засичат шест радиосигнала от мистериозния източник за девет месеца астрономите се опитват да намерят обекта в спектъра на видимата светлина. Но не откриват нищо дори с по-чувствителния радиотелескоп MeerKAT в Южна Африка.

После странният радиосигнал спира и за учените остава само да се надяват и да чакат ново излъчване.

„За щастие сигналът се върна, но открихме, че поведението на източника е драстично различно”, коментира ръководителят на проекта професор Дейвид Каплан от Университета на Уисконсин-Милуоки .

Учените планират да следят внимателно обекта, за да търсят повече улики за това какво би могъл да бъде.

През следващото десетилетие трансконтиненталният телескоп с квадратни километрични масиви (SKA) ще започне работа. Той ще може да прави с висока чувствителност карти на небето всеки ден”, коментира професор Тара Мърфи от Факултета по физика на Института по астрономия в Сидни. „Очакваме силата на този телескоп да ни помогне да разрешим мистерии като тази”.

dunavmost.com

НЕ БЪДИ БЕЗРАЗЛИЧЕН- СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ!

Какво мислиш?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *