Трайчо Трайков: Цените на горивата скачат заради поскъпването на газта

Ръстът на цените не е заради възобновяемите енергийни източници, а защото е скочила газта, уточни бившият енергиен министърСнимка: БНТ

Убеден съм, че след изборите този път за разлика от предишните два ще бъде направен честен опит да бъде съставено правителство

Това каза кметът на община „Средец“ Трайчо Трайков по БНТ

Той заяви подкрепата си за Лозан Панов на президентските избори.

Аз мисля, че проф. Герджиков, ако трябва с пистолет в слепоочието да го класифицираме като ляв или десен, бих го сложил в дясната кутийка. Виждам, че хората лекомислено прелитат над тези теми и ако трябва да премятаме тази тема, подозирам, че той ще бъде по-скоро десен отколкото ляв“

Не всички играчи, търговци, регулатори и държави, които определят правилата, направиха всичко по оптималния начин. Това е състоянието на пазара. То е такова заради комбинация от фактори – не всички са независими“, обясни Трайков.

Трайков заяви, че е причинен е ръст на цените във всички суровини и активи. Икономическият ръст в Азия насочил танкерите с втечнен газ натам, а не към европейските терминали. Според него и „Газпром“ е ударила рамо, ограничавайки количеството изпомпана газ през лятото.

В ситуация, в която пари има, дефицити има, търсят се горива и те по някакъв начин намаляват,е е естествено да има скок. Ръстът на цените не е заради възобновяемите енергийни източници, а защото е скочила газта“, каза Трайков.

Този ръст в цените на горивата няма общо с цените на емисиите, защото в моменти, в които има недостиг от другите източници, газовите генератори се явяват като най-гъвкавия такъв, допълни Трайков. Съответно всички останали се равняват по газовата цена.

По думите му трябва да се намерят европейски средства, които да се инвестират в нови технологии, а възобновяемата енергия е най-евтината и ще продължава да бъде така.
Източник – dunavmost.com

НЕ БЪДИ БЕЗРАЗЛИЧЕН- СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ!

Какво мислиш?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *