Русия е поискала безвъзмездно паметника на Съветската армия и земята под него

Снимка: БГНЕС

Нов скандал се разгоря около паметника на Съветската армия в центъра на София. В началото на годината с официална нота на Русия до България е поискано паметникът на съветската армия в столицата, както и земята под него, да бъдат прехвърлени безвъзмездно на руската държава, пише Faktor.bg. От Русия изразяват готовност да поемат ремонта и стопанисването на мемориала. Това става ясно от официална кореспонденция от началото на април месец между областния управител на София град Николай Пехливанов до различни институции в страната, имащи отношение към темата. По това време посланик на Кремъл у нас вече е Елеонора Митрофанова.

В заключение на писмото си Пехливанов, който бе назначен на важния пост като представител на путинистката партия „Атака“, изразява свое мнение по въпроса, че това е „… в интерес на Българската държава и приемането му не съставлява какъвто и да е политически акт, а акт на разумно държавническо решение“.

До разбулването на тази тайна кореспонденция се стигна, след като миналата седмица кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков обяви, че настоящият областен управител, назначен от служебното правителство на Румен Радев, е поискал от Министерски съвет отпускането на 390 хил. лв. за ремонт на спорния паметник.

Бившите депутати Мартин Димитров и Петър Славов са поискали по Закона за достъп до информация цялата скандална преписка за съдбата на паметника. Сред нея е и документът, от който става ясно, че Руската държава е искала безвъзмездно да стане собственик на паметника.
Tribune.bg

НЕ БЪДИ БЕЗРАЗЛИЧЕН- СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ!

Какво мислиш?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *