В Истанбул ще продават хляб само срещу свидетелство за ваксинация

Хората, които все още не са получили своите COVID-19 ваксини, няма да бъдат приемани в хлебарниците в шест района на Истанбул

Хората, които все още не са получили своите COVID-19 ваксини, няма да бъдат приемани в хлебарниците в шест района на Истанбул

Това гласи решение, взето от представител на Камарата на пекарните в Истанбул, пише Марица.

„Тъй като броят на новите случаи на коронавирус започна да се увеличава, ние бяхме принудени да вземем това решение. И като пекари, ние се опитахме да направим това, което ни се полага като отговорност. Затова ще проверяваме дали гражданите, които идват в пекарните, са ваксинирани или не.

Ще изискваме ваксинационен сертификат, или поне документ за получена една доза от ваксините. Няма да продаваме хляб на тези без ваксинация. Засега сме взели това решение в шест области ”, заяви представителят на Есенлер от Камарата на пекарните в Истанбул Мустафа Шичек.

Шичек изрази желанието си тази нова мярка да бъде разширена, за да обхване всички пекарни в Истанбул и дори в Турция. „Тъй като икономиката на Турция няма да може да издържи нов процес на блокиране. Ще започнем да прилагаме това решение от следващата седмица“, каза той.

Халил Ибрахим Балчи, ръководителят на Турската федерация на пекарите (TFF), от друга страна се противопостави на обявяването, като заяви, че подобна мярка не е законна.

Изявлението е направено седмица след като представителите на ресторантьорската и музикалната индустрия в страната призоваха правителството да направи задължително представянето на сертификати за ваксинация за клиентите, които влизат в техните заведения. Като се надяват по този начин да избегнат евентуален локдаун на есен.

Те отбелязаха, че по време на пандемията от COVID-19 няколко бранша са силно пострадали и че ваксинациите вече не трябва да бъдат личен избор, а обществена отговорност.
-Дунав Мост

НЕ БЪДИ БЕЗРАЗЛИЧЕН- СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ!

Какво мислиш?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *