Официално: Фандъкова ЗАБРАНИ шествието „Луковмарш“

Снимка: БГНЕС

Провеждането на траурното шествие в памет на ген. Христо Луков беше забранено със заповед на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова.

Минути след 17.30 часа в района на НДК започнаха да се събират участниците, но шествие няма да има. Междувременно Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на вътрешните работи и кмета на Столична община (СО), в рамките на тяхната компетентност по закон, да предприемат мерки за спазване на приложимите нормативни предписания, с цел опазване на обществения ред и защита правата на всички граждани в случаи на възникнала опасност по време на т.нар. „Луковмарш“.

От общината припомниха, че кметът не съгласува заявеното от организаторите шествие от НДК – до ул. „Тракия“, където е домът на ген. Луков. Събитието е съгласувано само в частта му „поднасяне на венци на ул. „Тракия“ №1.

Днес, след издаване на заповедта за прекратяване на шествието, СДВР започна разделяне на участниците на малки групи, които по най-краткия маршрут да стигнат до заявената крайна точка.

Министерството на външните работи изрази пълна подкрепа за Столичната община и всички останали отговорни институции, които забраниха и осуетиха за пореден път провеждането на „Луковмарш”. Тази тревожна проява на антисемитизъм, ксенофобия, омраза и нетърпимост няма място по улиците на София.

Българското правителство последователно и категорично е осъждало „Луковмарш“. Той е антипод на непоколебимата и силно изразена традиционна толерантност на българското общество. Ние ще продължим да осъждаме остро и да се противопоставяме на всеки опит от страна на лица с екстремитски виждания да манипулират общественото мнение и да насаждат омраза, възползвайки се в най-голяма степен от страха и чувството за несигурност, предизвикани от пандемията.

В условия на безпрецедентни предизвикателства, пред които всички ние сме изправени, е нужно повече единение и повече толерантност. „Луковмарш” и събития, призоваващи към омраза и възхваляващи мрачни идеологии от миналото, нямат място в съвременното българско общество. Борбата с антисемитизма, нетолерантността и говора на омразата ще продължат, докато не остане и помен от тях.  
tribune.bg

НЕ БЪДИ БЕЗРАЗЛИЧЕН- СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ!

Какво мислиш?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ПОДАРЪК!!!