Разследващи от България помогнаха на ФБР за разбиване на схема за милиони за кибер рекет

Снимка: МВР

Хиляди в България пострадали от кибер рекет

ГДБОП, Националната следствена служба и Върховна касационна прокуратура са участвали в международна операция срещу кибер престъпници, които са получили милиони долари от откупи за откраднати данни. Разследващите от България са помагали на ФБР и са открили ресурса на измамниците в тъмната мрежа, съобщава „24 часа“.

По темата ще има брифинг. Подробности ще дадат следователят от НСлС Светослав Илиев и завеждащият отдел „Международен“ във Върховната касационна прокуратура Цветомир Йосифов.

Според съобщение на министерството на правосъдието в САЩ във Флорида е арестуван канадският гражданин Себастиан Вашон-Дежардинс. Сочи се, че е отмъкнал от жертвите си над 27 млн. долара. По време на операцията са иззети половин милион долара в криптовалута. Изнудваните от цял свят са плащали по този начин по указания на кибер престъпниците.

Хиляди българи са пострадали от схемата за кибер изнудвания NetWalker, съобщава още „24 часа“.

Компютрите се заразявали чрез мейли с вирус в тях. Той е криптирал всички файлове на харддиска и ги правил недостъпни. След това е искал откуп от 300 евро в биткойни. Съобщението се е появявало в сайта NetWalker, намиращ се в лучената мрежа Tor. Тя се използва за достъп за DeepWeb и DarkWeb. Вместо да платят обаче, българите са преинсталирали своите операционни системи, като по този начин са губели всички файлове на компютрите си. 

НЕ БЪДИ БЕЗРАЗЛИЧЕН- СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ!

Какво мислиш?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ПОДАРЪК!!!