Австралиецът Джок Полфрийман вече е свободен да напусне България

Снимка: БГНЕС

Година след като беше освободен предсрочно от затвора, австралиецът Джок Полфрийман вече може да напусне България. Решението е на Върховният административен съд. С него се отменя актът на Дирекция „Миграция“ на МВР.

Според върховните съдии Кремена Хараланова, Светослав Славов и Мира Райчева след предсрочното освобождаване на Полфриймън са отпаднали законовите основания за ограничителната мярка, каквато е забраната за напускане на страната.

„Никъде в ЗЧРБ не се предвижда такова изискване. При отпадане на законовите изисквания, визирани в нормата на чл. 43, ал. 1, т. 1 от същия закон, няма пречки заповедта да бъде отменена без да се изисква непременно предложение на друг орган“, посочва ВАС и подчертава, че тази мярка не е безсрочна, а има конкретна цел и тя е била да не се допусне отклоняване от изтърпяване на наложеното наказание.

Полфрийман беше осъден на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов през 2011 година, но миналата година Софийският апелативен съд го освободи предсрочно след 12 години зад решетките.

Веднага след това тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров поиска делото да бъде възобновено, но през май т.г. Върховният касационен съд остави искането му без разглеждане и така Полфрийман беше окончателно свободен. Оказа се обаче, че не може да напусне страната заради старата забрана.

„Предвид това, че наложеното наказание „лишаване от свобода“ понастоящем не се изпълнява и лицето е освободено от затвора, то мярката по чл. 43, ал. 1, т. 1 ЗЧРБ вече не изпълнява целта на закона, тъй като фактическото основание за прилагането ѝ е отпаднало“, заявява в решението си ВАС.  
tribune.bg

НЕ БЪДИ БЕЗРАЗЛИЧЕН- СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ!

Какво мислиш?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ПОДАРЪК!!!