Драстично увеличение на наказанията за киберпрестъпления

Снимка: pixabay

За компютърен вирус в информационна система – лишаване от свобода до 7 години

Драстично увеличение на наказанията за киберпрестъпления предвиждат промени в Наказателния кодекс, които депутатите гласуваха на първо четене днес. Новите текстове регламентират от 5 до 12 години лишаване от свобода и глоба до 20 хил. лв. за всеки, който е засегнал информационна система или компютърна мрежа, част от критичната инфраструктура на държавата.

Неправомерното използване на компютърни данни в информационна система или спирането на достъпа до такива данни, в немаловажни случаи ще се наказва с лишаване от свобода до 6 години и глоба 10 хил. лева. Ако с деянието са причинени значителни вреди или са настъпили други тежки последици, наказанието скача до 7 години затвор и глоба до 20 хиляди лева.

Който въведе компютърен вирус в информационна система или компютърна мрежа, се наказва с лишаване от свобода до 7 години и глоба до 5 хиляди лева. Ако от неправомерното действие са настъпили значителни вреди или е извършено повторно, наказанието е затвор до 9 години и глоба до 20 хиляди лева.

При неправомерно осъществи достъп до информационна система или части от нея, в немаловажни случаи нарушителят ще се наказва с лишаване от свобода до 6 години и с глоба до 3 хиляди лева. Ако неправомерното действие е извършено от две или повече лица, сговорили се предварително за извършване на такова деяние, наказанието е лишаване от свобода до шест години и глоба до пет хиляди лева.

На пръв прочит предложението за промени в Наказателния кодекс мина със 77 ласа „за“, без нито един против и 20 „въздържали се“. 
https://tribune.bg

НЕ БЪДИ БЕЗРАЗЛИЧЕН- СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ!

Какво мислиш?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ПОДАРЪК!!!