Колекцията на Васил Божков става публична държавна собственост, ако е придобита незаконно

Снимка: ПРБ

Сийка Милева: Ще се назначи съдебно-архитектурна експертиза на предметите, открити в офисите на Васил Божков

Колекцията на Васил Божков става публична държавна собственост, ако се установи, че предметите в нея са придобити незаконно, заяви на брифинг говорителката на главния прокурор Сийка Милева. По думите ѝ предстои прокуратурата да възложи съдебно-архитектурна експертиза на откритите и иззети предмети, в т.ч. и на международни експерти, които да дадат пълно експертно заключение.

„Ще се изследва и произходът на всяка една от тези вещи. Ако се установи, че са придобити незаконно, ще се предприемат действия колекцията на Васил Божков да се обяви за публична държавна собственост“, изтъкна Сийка Милева.

Тя напомни, че претърсванията в офисите на бизнесмена Васил Божков са започнали на 30 януари тази година след разрешение на Специализирания наказателен съд.

„Намерените предмети бяха фотографирани в присъствие на служители на фондация „Тракия“, представители на министерството на културата, експерти и реставратори от Националния исторически музей/НИМ/. Достъпът на разследващите органи беше осигурен от служители на фондацията, които разполагаха с ключ. 6778 броя предмети с белези на култ-историческо наследство са открити при претърсванията, а само 212 са регистрирани. Според Прокуратурата останалите са незаконно придобити и държани от Васил Божков“, уточни Сийка Милева. Тя посочи, че намерените предмети в офисите на бизнесмена са държани „в насипно състояние“ и в разрез с установените практики.

„Намерени са увити в хартия с надписи на конкретни исторически региони у нас. Затова считаме, че са незаконно придобити от иманяри“, допълни Милева. Тя подчерта, че всички действия на разследващите органи са извършени при спазване на процесуалните правила и международните стандарти.

Предметите са предадени и се съхраняват от министерството на културата МК, НИМ и Националната художествена галерия. Служители на МВР се грижат за тях. Протоколът за изземването им е подписан и от служители на фондация “Тракия“, коментира говорителката на главния прокурор. 
https://tribune.bg

НЕ БЪДИ БЕЗРАЗЛИЧЕН- СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ!

Какво мислиш?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ПОДАРЪК!!!