Нов вид измама в интернет “ужили” русенец (ВИДЕО)

Мними купувачи от чужбина се свързват с българи, предложили вещи за продажба в сайтове за електронна търговия. Те изпращат съобщение, че са превели поисканата сума, но когато продавачът изпраща стоката, открива, че не само не е получил пари за нея, но я е изпратил за собствена сметка.

30-годишният докторант по история Пресиян Костадинов от Русе решил да се раздели със стария си мобилен телефон, като го предложил в популярен сайт за онлайн-продажби. Почти веднага с него се свързал по електронната поща купувач от Чехия, а Пресиян изпратил банковата си сметка, на която да получи договорената сума за апарата, информира БНТ.

Пресиян КостадиновНа следващия ден получавам отново имейл, че парите са наредени по моята банкова сметка. Само че с такова условие, че ще могат да бъдат отблокирани, след като стоката бъде изпратена и товарителницата бъде сканирана и изпратена на посочен имейл в съответната банка, в която той е наредил парите.

Това усъмнило сериозно Пресиян, който проверил в банката какво се случва.

Пресиян Костадинов: Оттам те ми обясниха, че такива пари няма, че такава практика да се блокира определена сума в банката биха могли да направят само от София и че те до този момент не са се натъквали на подобна практика. Поема продавачът разходите за собствена сметка 50-60 евро, изпраща се стоката и оттам-нататък вече нищо повече. Нямаме застраховка.

Така Костадинов окончателно се отказал от сделката. Преди ден обаче решил да продаде своя фотоапарат и веднага последвали нови чуждестранни оферти. Този път по телефона. Чрез социално приложение с него едновременно се свързали двама души от Англия.

Пресиян КостадиновАбсолютно същата схема. Това си е брутална измама. Явно е практика такава лъжа за наивни хора.

Александър Ковачев, началник Сектор “Противодействие на икономическата престъпност” към ОД на МВР в РусеЗа миналата година сме работили по около 40 такива случая, конкретно за онлайн измами. За съжаление, престъпниците стават все по-изобретателни.

Специалистите съветват в подобни случаи хората да не избързват и да внимават при споделянето на информация в интернет.

Ако Ви е харесала статията, подкрепете ни във facebook!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *